PSK postavil objekt služieb cestovného ruchu v Hervartove

18.04.2008 Prešov

Prešov 18. apríla (TASR) - V rámci projektu Drevené chrámy v slovenskej časti karpatského oblúka podala Slovenská republika žiadosť o zaradenie ôsmich kostolíkov do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.
Na východnom Slovensku vybrali päť objektov. Do projektu zaradili Kostol sv. Františka z Assisi v Hervartove v okrese Bardejov, Artikulárny kostol ECAV v Kežmarku, Chrám sv. Mikuláša v Bodružale v okrese Svidník, Chrám sv. Michala archanjela v Ladomírovej v okrese Svidník a Chrám sv. Mikuláša v Ruskej Bystrej v okrese Sobrance.
Podľa pracovníka Krajského pamiatkového úradu v Prešove Petra Vološčuka ide o unikátne drevené objekty, ktoré vykazujú podobné znaky stavieb v celom karpatskom oblúku, od Bielych Karpát až po Rumunsko. Rumunsko a Poľsko už majú svoje sakrálne stavby zapísané na listine svetového kultúrneho dedičstva.
Jedným zo subjektov, ktoré sa v rámci zmluvy zaviazali ochraňovať a zveľaďovať tieto stavby, je aj Prešovský samosprávny kraj (PSK). Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková pre TASR uviedla, že od zápisu do zoznamu UNESCO očakávajú najmä rozvoj cestovného ruchu a väčší príliv turistov. \"V Obci Hervartov, kde sa nachádza najstarší drevený kostolík na Slovensku, sme už postavili objekt služieb cestovného ruchu. Je to budova, v ktorej sa bude nachádzať informačné centrum, stánok občerstvenia a sociálne zariadenia, \" dodala.
O zápise desiatich slovenských kostolíkov, z ktorých päť sa nachádza na východnom Slovensku, sa bude rozhodovať na letnom zasadnutí výboru UNESCO v Kanade.
 

Vyberte región